ONTMOET ROB EVEN

Food & Beverage Manager bij Hotel De Bilderberg in Oosterbeek

Hoe ziet je carrièrepad binnen Bilderberg eruit?

“Mijn vierdejaarsstage van de mbo-opleiding tot gastheer mocht ik lopen in sterrenrestaurant De Kersentuin in het Bilderberg Garden Hotel in Amsterdam. Ik kom uit de omgeving van Oosterbeek, dus de hoofdstad was nogal een eyeopener! Ik heb er enorm veel geleerd, en niet alleen op horecagebied.

Na deze stage ben ik aan de slag gegaan als chef de rang / assistent sommelier bij De Beukenhof. Na een aantal jaar ben ik teruggekeerd naar deze regio, maar de mentaliteit uit het westen heb ik meegenomen: wees eerlijk en direct, laat weten als je ergens mee zit! Dit kwam erg goed van pas in de functie als gerant bij De Kromme Dissel. Nu ben ik al 11 jaar F&B manager, eerst in Hotel Klein Zwitserland, toen in Résidence Groot Heideborgh en Hotel ‘t Speulderbos en nu in Hotel de Bilderberg in Oosterbeek.

Inmiddels werk ik 24 jaar bij Bilderberg en ga ik nog steeds elke dag fluitend naar mijn werk. Letterlijk, een medewerker heeft het zelfs opgenomen en er zijn ringtone van gemaakt!”

Hoe ziet jouw werkdag als F&B manager eruit?

“Mijn werkdag begint meestal om 12 uur ‘s middags. Ik maak dan de lunch mee, stel de dienstroosters samen, help mee met de bestellingen en belangrijk, neem tijd voor de medewerkers. Het totale F&B team bestaat, inclusief stagiaires en oproepkrachten, uit ongeveer 40 man. Dat zijn de keukenbrigade, het barpersoneel, de bediening en de banquetmedewerkers. Voor nieuwe medewerkers is begeleiding erg belangrijk, ik gooi ze niet in het diepe. Na twee weken ga ik in gesprek met hen: hoe vind je het, waar loop je tegenaan?

Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik één dag in de week vroeg begin, om 7 uur, zodat ik aanwezig kan zijn bij het ontbijt. Die dag is mijn administratieve dag. Dat hoort er natuurlijk ook bij. Mijn kracht is wel om niet te veel op kantoor te zitten, maar voornamelijk op de werkvloer bezig te zijn. Ik adviseer gasten in hun wijnkeuze, begeleid medewerkers, en soms, als het druk is, sta ik ook gewoon het bestek te poleren. Sommige werkdagen zijn extra leuk: als het menu van het restaurant wisselt, maakt de chef-kok de gerechten van de nieuwe kaart en gaan we met z’n allen proeven!”

Welke kansen heb je gekregen binnen Bilderberg?

“Ik heb ontzettend veel cursussen mogen volgen om mezelf te ontwikkelen. Van de opleiding Wijn-spijs tot studies gericht op persoonlijke groei. Mede door deze doorgroeimogelijkheden is er ook ontzettend weinig verloop van personeel binnen Bilderberg; iedereen wil blijven. Zelfs de leerlingen komen vaak na hun opleiding terug om hier te werken!”

ROB EVEN

F&B Manager, Hotel De Bilderberg, Oosterbeek

“Het mooiste aan mijn werk is dat je een groep collega’s kunt vormen die voor elkaar, en daardoor ook voor de gasten, wil gaan.”

Wat maakt jouw werk leuk?

“Het mooiste aan mijn werk is dat je een groep collega’s kunt vormen die voor elkaar, en daardoor ook voor de gasten, wil gaan. Ik probeer dat te realiseren door bijvoorbeeld rekening te houden met de verschillende generaties: iemand uit generatie X heeft andere behoeften dan iemand uit Y. Als je een goed team hebt dat lol met elkaar heeft, vloeit dat door naar de gasten. Vaak krijgen we hier complimenten over, en dat zijn de leukste!

Door deze manier van werken helpt iedereen elkaar. Vorige week hadden we een groot bedrijfsfeest dat plaatsvond in het hotel en in een tent op ons grasveld. Topdrukte, maar iedereen was waanzinnig collegiaal en behulpzaam. We liepen met z’n allen heen en weer, het lukt mij door een heldere communicatie de rust te bewaren en zonder hierom te vragen werd een deel van het werk van de afwasser overgenomen. Ja, dan ben ik trots.”

Welke eigenschappen moet je hebben voor de functie van F&B Manager?

“Als F&B manager moet je daadkrachtig zijn en bepaalde beslissingen durven te nemen. En dat kun je ook, want als goede manager weet je wat speelt en wat daadwerkelijk nodig is. Daarnaast moet je niet alleen een teamleider, maar ook een teamspeler zijn die een beetje lol op de werkvloer brengt.”

Wat zou jij tegen mensen die de functie van F&B Manager ambiëren, willen zeggen?

“Je bent veel in gesprek met mensen en bent, door hen te sturen maar toch verantwoordelijkheid te geven, een cruciale factor in hun ontwikkeling en werkplezier.

Je begeleidt de medewerkers en als je hen zo kunt motiveren dat alles op rolletjes loopt, kun je een grootheid worden. In deze functie ben je niet alleen de spil in het hotel, maar ook de Louis van Gaal van je team!”

Wat kenmerkt Bilderberg volgens jou?

“Bilderberg is één grote familie, maar dat gevoel moet je wel zelf creëren door je te beseffen dat je echt onderdeel bent van Bilderberg. Ook vind ik de transparantie kenmerkend. Alle overuren worden gecompenseerd en onze cao is ook beter dan de standaard horeca-cao. Bovendien krijg je de kans jezelf te ontwikkelen door Good Habitz, een online trainingsprogramma met meer dan 400 cursussen.”