ONTMOET GERHARD OUDE NIJEWEME

Maître B' bij Hotel De Keizerskroon

'Hier zit mijn ziel en zaligheid’

Sinds 1979 werkt Gerhard Oude Nijeweme (59) in Hotel De Keizerskroon, dat sinds 1987 deel uitmaakt van de Bilderberg-groep. Als Maître B’ is hij het aanspreekpunt voor de gastheer of -vrouw van een event of conferentie in het hotel of in het naburige Paleis Het Loo. Een leven lang Bilderberg, dan heb je iets te vertellen.

Die band met De Keizerskroon, hoe is het zo gekomen?

‘Ik was in 1978 stagiair van de hotelschool in De Keizerskroon, toen nog bezit van de Familie Van Eenennaam. Mijn toenmalige baas wilde graag dat ik na mijn militaire dienst terugkwam en ja, daarna zijn er 38 jaar voorbijgegaan. Dan wordt het een beetje je eigen hotel als je niet oppast… Het is fijn hier te werken. Ik kan het goed vinden met de werkgevers, het werk is boeiend en afwisselend. Ik zie toe op de gang van zaken vanaf de ontvangst van de eerste gasten ’s morgens tot na het diner als het event ten einde loopt. Die verantwoordelijkheid deel ik met een collega die de dienst in de namiddag overneemt. Het is teamwerk.

Waarbij ervaring onmisbaar is.

‘Een team moet zich vernieuwen, maar het is als bij een voetbalteam: er moeten ook wat ouderen bij zitten die de lijnen uitzetten. En het jonge talent begeleiden. En veel gasten vinden het prettig mensen terug te zien die ze herkennen. Natuurlijk speelt er van alles mee als je besluit zo lang bij een werkgever te blijven. Zoals de kinderen en hun school. Maar ik vind het toch vooral een prachtig hotel waar altijd iets gebeurt. Er is veel variatie in wat je meemaakt en ook in gasten: het gaat van iemand uit de buurt die even een broodje kaas komt halen tot een groot congres in de prachtig verbouwde voormalige Zwitsal-fabriek, hier in Apeldoorn. Er zijn ook exclusieve diners op Paleis Het Loo waar je met witte handschoenen het diner serveert.’

Gerhard Oude Nijeweme

Maître B’ bij Hotel De Keizerskroon

‘Mensen vergeten wat je hebt gezegd, ze vergeten wat je hebt gedaan, ze vergeten nooit het gevoel dat je ze hebt gegeven.’

Wat kenmerkt Bilderberg?

De openheid, bijvoorbeeld. De omzetten worden besproken met het personeel, de doelstellingen. Afgelopen januari hebben medewerkers hier samen met gasten wijnen geproefd en zo een nieuwe wijnkaart opgesteld voor alle Bilderberg hotels. Geweldig toch? Zoiets was vroeger ondenkbaar. Mooi is ook dat De Keizerskroon model wil zijn voor gastheerschap in Nederland. Dat is een ambitie, een droom. We hebben een grote Inspiratiewand, daar staan stellingen op over wat goede service inhoudt – eigenlijk zouden die voor elke branche moeten gelden. Denk vanuit je hart, wat wil de klant eigenlijk? Doe het met een glimlach. Gasten en medewerkers schrijven hun ideeën erbij. De reacties zijn enthousiast.

Openheid, enthousiasme – wat is er nog meer dat jou al zo lang aan Bilderberg bindt?

De mogelijkheid trainingen te volgen. Je kunt leermeester worden, je in financiën verdiepen of een wijncursus volgen. Meelopen in andere Bilderberg hotels. Je blijft je ontwikkelen. Vorig jaar kon iedereen een medische check-up doen. Alles werd gemeten en onderzocht en je kreeg vijf A4’tjes thuis met resultaten en adviezen. Natuurlijk, het is ook in het belang van Bilderberg dat medewerkers gezond zijn; maar zo uitgebreid en voor ons gratis: fantastisch. Ik ben vooral verknocht aan De Keizerskroon, dat zeg ik eerlijk. Niet gek toch na 38 jaar? Mede dankzij het beleid van de huidige bestuurders is dit een internationaal hotel met provinciale gastvrijheid, in de beste zin. Met persoonlijke aandacht voor gasten. Hier zit mijn ziel en zaligheid.