ONTMOET RUUD KLUNDER

Food & Beverage bij Hotel De Keizerskroon

Hoe ben je bij Bilderberg terechtgekomen?

Ik ben meer dan 30 jaar geleden, direct na de middelbare hotelschool, begonnen als Medewerker Bediening bij Bilderberg. Ik ben vanuit die functie doorgegroeid naar Assistent Restaurantmanager, Restaurantmanager en ben sinds 17 jaar Food & Beverage (F&B) Manager. En een van de leukste aspecten van mijn werk is dat ik ook leermeester ben! Ik leid als sinds 1990 leerlingen op.

Welke taken voer je uit als leermeester?

Bij De Keizerskroon begeleiden we per leermeester maximaal twee leerlingen tegelijkertijd, zodat we meer dan voldoende persoonlijke aandacht kunnen geven aan de leerlingen. De school geeft de leerling taken en opdrachten die uitgevoerd moeten worden in de praktijk. Dat kan van het samenstellen van een aspergemenu tot het maken van een rooster, en van het uitvoeren van een brutowinstcalculatie tot het schrijven van een ondernemingsplan zijn.

Ik begeleid, ondersteun en beoordeel de leerling. De leertrajectbegeleider van de opleiding komt een aantal keer per jaar langs en dan bespreken we de voortgang van de leerling. Ik verwacht wel een bepaalde mate van zelfstandigheid en leg de verantwoordelijkheid bij de leerling: wij faciliteren en ondersteunen, maar jij zal zelf moeten zorgen dat je slaagt.

Hoe is het om leerling bediening te zijn bij Bilderberg?

Ik vind het belangrijk dat de leerling zich zo snel mogelijk op zijn of haar gemak voelt en onderdeel van het team wordt. Dat doe ik door de leerling serieus te nemen en een prettige sfeer te creëren. Halverwege het leertraject draai ik tijdens een evenement de rollen wel eens om. Ik zeg dan tegen de leerling: ‘Jij bent vanaf nu mijn leermeester, stuur mij maar aan.” Ze zijn het uitvoeren gewend, maar moeten nu ineens taken delegeren. Een goede oefening die vaak nieuwe inzichten met zich meebrengt.

Hoe ziet je werkdag eruit?

Ik ben op verschillende niveaus werkzaam. Om feeling te houden met de werkvloer, loop ik daar regelmatig rond en help ik mee. Ik zit niet hele dagen op kantoor. Als ik daar wel zit, behandel ik aanvragen van partijen, voer ik nacalculaties uit, doe ik bestellingen en maak ik het rooster. Ik zit ook regelmatig in overleg met het Managementteam, heb Safety & Security meetings en voer functioneringsgesprekken.

Hoe blijf je als leermeester zelf leren?

Uiteraard verdiep ik me in de bekende vakliteratuur: Misset Horeca, Entree Magazine en WINELIFE Magazine. We hebben een abonnement op deze tijdschriften, zodat iedereen deze in de kantine kan lezen. Ook zit ik in een klankbordgroep met andere leermeesters en docenten van opleidingen. Hier bespreken we onder andere de inhoud van de examens.

Daarnaast bezoek ik samen met de leerlingen horecabeurzen en ga ik bij bedrijven en onze leveranciers langs om meer kennis op te doen van de producten waar wij mee werken.

Wat vind je van Bilderberg als werkgever?

Hoe meer je van jezelf laat zien, hoe beter wij je talenten en ambities kunnen inschatten en hoe meer passende kansen we je kunnen aanbieden. Mijn motto is dat de lege rugzak waarmee leerlingen binnenkomen, door goede coaching wordt gevuld met veel kennis, werkplezier en ontwikkelingsmogelijkheden. De leerlingen zijn namelijk onze toekomst!

Welke eigenschappen heb je nodig voor de rollen leerling en leermeester?

Als leermeester is het belangrijk dat je een veilige leer-werkomgeving voor de leerling creëert. Hiervoor moet je geduldig, maar ook duidelijk zijn en zelf ook openstaan voor feedback. Aan het eind van het jaar zeg ik altijd tegen de leerling: “Oké, ik weet dat je een leuk jaar hebt gehad, maar wat vond je dat anders of beter kon bij ons?”

Wat zou je tegen toekomstige leerlingen willen zeggen?

Kom zeker een leertraject volgen bij Bilderberg! Bij sommige bedrijven mag je alleen de jassen aannemen, maar hier leer je alles van a tot z. Tijdens het leertraject brengen we samen jouw sterke punten in kaart, zodat je deze verder kunt ontwikkelen.

Bereid de sollicitatie goed voor. Neem een kijkje op onze website, kom anoniem een kopje koffie drinken. Weet bij wat voor een bedrijf je solliciteert! Bilderberg biedt veel diversiteit en goede secundaire arbeidsvoorwaarden, maar realiseer je ook dat een leertraject of baan in de horeca betekent dat je werkt op andere tijden: als jouw vrienden vrij zijn, ben jij vaak aan het werk.

Dat wij een prettige leeromgeving bieden, blijkt wel uit het feit dat ruim een derde van onze leerlingen terugkomt in de vorm van een vervolgstage of een baan!